Ako správne vybrať motorový olej - Stručne

28.01.2012 12:44

1. Prvou zásadou pri výbere motorového oleja je riadiť sa pokynmi výrobcu automobilu, obsiahnutými v príručke u každého vozidla. Len výrobca motora (vozidla) môže zodpovedne povedať, ktorý olej je možné použiť. Prakticky žiadny výrobca neodporúča určitou značku oleja (odporuje to zákonom o hospodárskej súťaži v Európskej únii.) Výrobcovia (automobilov) odporúčajú oleje podľa tzv výkonnostných špecifikácii, napr API SH / CD, ACEA A3, VW 505.00, MB 229.1 a viskozitnej špecifikácia SAE, napr 15W-40, 10W-40. U takto doporučených olejov sú potom určené výmenné lehoty.


2. Pre oleje rovnakej výkonnostnej a viskozitne  špecifikácia je odporúčaná rovnaká výmenná lehota na značke nezáleži.


3. Ak nemáte príručku k vozidlu, opýtajte sa u výrobcu automobilu, alebo kvalifikovaného predajcu mazív. Pamätajte, výrobca vozidla neodporúča značku oleja, ale iba výkonnostné a viskozitné špecifikácie.


4. Ak olej spĺňa výkonnostné a viskozitné špecifikácie (alebo špecifikácie vyššíe), možno ho použiť. Vyššia výkonnostná úroveň nevadí, ale je väčšinou drahšia a veľa neprinesie.


5. Pokiaľ meníte olej nízkej výkonnostné špecifikácie , za olej nový s vysokou výkonnosťou, skráťte u prvej výmeny výmennou lehotu.


6. Nemiešajte viskozne tredy olejov a minerálne oleje s olejmi syntetickými.

 

Dôležité je uvedomiť si, že intervaly výmeny oleja uvádzané výrobcami automobilov sú iba orientačné hodnoty platné za priaznivých jazdných podmienok. Medzi nepriaznivé jazdné podmienky môžeme zaradiť:

  • jazda na vzdialenosť kratšiu ako 10 km,
  • teploty pod 5°C,
  • nadmerný podiel jazdy v dopravných zápchach a voľnobeh,
  • vysoké teploty motora, napr. pri jazde s karavanom alebo s iným prívesom.

Jazda na krátke vzdialenosti v chladnom a vlhkom počasí. Práve to sú prevádzkové podmienky, ktoré trvale a negatívne vplývajú na mazacie a ochranné vlastnosti.